La intel·ligència artificial i les seves dimensions a Catalunya i al món

La intel·ligència artificial (IA) és una de les tecnologies que més impacte pot generar a la vida dels ciutadans com en el teixit econòmic i empresarial. Aquesta tecnologia representa un factor decisiu de canvi a l’economia mundial, i portarà a l’automatització en diversos sector. Les prediccions ja vaticinen que al 2030 l’impacte de la IA en el PIB global serà d’un 14 %, que, traduït en xifres absolutes, serien uns 15,7 bilions de dòlars. Les principals regions que es beneficiaran d’aquest impacte positiu de la IA sobre el PIB seran Amèrica del Nord i Xina, l’Àsia Desenvolupada i Europa.

 

Al 2030 l’impacte de la IA en el PIB global serà d’un 14 %,

 

També s’ha de destacar que en els darrers anys el nombre de patents en el sector de la IA ha experimentat un fort creixement. Aquest increment de les patents registrades reflecteix clarament un augment global quant a R&D i innovació, principalment a causa de la carrera tecnològica entre la Xina i els EUA. Cal fer èmfasi en el cas concret de la companyia Samsung que publicava 4.541 patents en IA, seguit de Microsoft amb 3.314, i d’IBM amb 2.876 patents en IA. AT&T en va publicar durant el mateix període 2.310, i Google, 1.356.

 

En l’Informe Intel·ligència Artificial a Catalunya, elaborat per ACCIÓ i la Secretaria de Polítiques Digitals, no solament s’hi troben dades a nivell global sinó que destaquen el paper de Catalunya en l’adopció d’aquesta tecnologia. Al nostre país s’han identificat 179 empreses que treballen amb IA a Catalunya amb una facturació de 1.358 M€, malgrat ser un sector jove on més del 70% de les empreses han estat constituïdes fa menys de 10 anys.

 

A Catalunya hi han 179 empreses que treballen amb IA amb una facturació de 1.358 M€

 

A banda de les empreses hi consten els centres de recerca on hi ha diversos grups o de les diferents universitats catalanes que desenvolupen IA o treballen en aquesta tecnología, entre els quals destaquen el Barcelona Supercomputing Centre, el grup d’Intel·ligència Artificial d’Alt Rendiment i l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA), entre altres.

 

 

Pel que fa a l’aplicació de la IA en el sector agroalimentari en destaquen les següents aplicacions a curt (2019-2020) i a mitjà termini (2021-2022):

  • Logística autònoma, optimització de processos productius i robotització dels mateixos.
  • Monitoratge i seguiment de l’estat de les màquines intel·ligents.
  • Agricultura millorada, optimització de la producció agrícola gràcies a la IA. Robots agrícoles.
  • Avaluació del benestar dels treballadors amb plataformes que donen feedback als empresaris.

Si no et vols perdre cap detall sobre l’informe, pots descarregar-te’l directament des del lloc web d’ACCIÓ o clicant aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *