La intel·ligència artificial i les seves dimensions a Catalunya i al món

La intel·ligència artificial (IA) és una de les tecnologies que més impacte pot generar a la vida dels ciutadans com en el teixit econòmic i empresarial. Aquesta tecnologia representa un factor decisiu de canvi a l’economia mundial, i portarà a l’automatització en diversos sector. Les prediccions ja vaticinen que al 2030 l’impacte de la IA en el PIB global serà d’un 14 %, que, traduït en xifres absolutes, serien uns 15,7 bilions de dòlars. Les principals regions que es beneficiaran d’aquest impacte positiu de la IA sobre el PIB seran Amèrica del Nord i Xina, l’Àsia Desenvolupada i Europa.

 

Al 2030 l’impacte de la IA en el PIB global serà d’un 14 %,

 

També s’ha de destacar que en els darrers anys el nombre de patents en el sector de la IA ha experimentat un fort creixement. Aquest increment de les patents registrades reflecteix clarament un augment global quant a R&D i innovació, principalment a causa de la carrera tecnològica entre la Xina i els EUA. Cal fer èmfasi en el cas concret de la companyia Samsung que publicava 4.541 patents en IA, seguit de Microsoft amb 3.314, i d’IBM amb 2.876 patents en IA. AT&T en va publicar durant el mateix període 2.310, i Google, 1.356.

 

En l’Informe Intel·ligència Artificial a Catalunya, elaborat per ACCIÓ i la Secretaria de Polítiques Digitals, no solament s’hi troben dades a nivell global sinó que destaquen el paper de Catalunya en l’adopció d’aquesta tecnologia. Al nostre país s’han identificat 179 empreses que treballen amb IA a Catalunya amb una facturació de 1.358 M€, malgrat ser un sector jove on més del 70% de les empreses han estat constituïdes fa menys de 10 anys.

 

A Catalunya hi han 179 empreses que treballen amb IA amb una facturació de 1.358 M€

 

A banda de les empreses hi consten els centres de recerca on hi ha diversos grups o de les diferents universitats catalanes que desenvolupen IA o treballen en aquesta tecnología, entre els quals destaquen el Barcelona Supercomputing Centre, el grup d’Intel·ligència Artificial d’Alt Rendiment i l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA), entre altres.

 

 

Pel que fa a l’aplicació de la IA en el sector agroalimentari en destaquen les següents aplicacions a curt (2019-2020) i a mitjà termini (2021-2022):

  • Logística autònoma, optimització de processos productius i robotització dels mateixos.
  • Monitoratge i seguiment de l’estat de les màquines intel·ligents.
  • Agricultura millorada, optimització de la producció agrícola gràcies a la IA. Robots agrícoles.
  • Avaluació del benestar dels treballadors amb plataformes que donen feedback als empresaris.

Si no et vols perdre cap detall sobre l’informe, pots descarregar-te’l directament des del lloc web d’ACCIÓ o clicant aquí.

El IoT Solutions World Congress arriba a Barcelona!

El IoT Solutions World Congress és el primer esdeveniment mundial que uneix Internet de les coses amb la indústria. Des de la seva primera edició el 2015, l’esdeveniment ha crescut fins a convertir-se en el referent global del IoT industrial, i en la reunió anual ineludible per als agents de la indústria. L’edició del 2019 tindrà lloc del 29 al 31 d’octubre a Barcelona!

El contingut se centrarà en 6 àrees dedicades: transport connectat, fabricació, energia, assistència sanitària, edificis i infraestructures i indústria oberta. A més del congrés i la zona d’exposicions, l’IOTSWC també acollirà 2 esdeveniments paral·lels: Blockchain Solutions World i l’AI & Cognitive Systems Forum.

 

El Congrés Mundial de Solucions IoT reunirá les millors ments de la indústria per tractar temes candents en el negocis IoT. Experts, actors clau i proveïdors de solucions tecnològiques de la indústria, presentaran casos d’ús clau de la tecnologia i mostraran com afecten les solucions a les indústries d’avui i del demà.

Les empreses líders participen com a patrocinadors i expositors a través de la seva seu global. Les companyies informàtiques més importants del món, plataformes de programari, fabricants de maquinari, professionals de les telecomunicacions ompliran les sales amb una discussió centrada en la transformació digital en diferents indústries, com ara transport connectat, agroalimentació, fabricació, salut, energia i utilitats, edificis i infraestructures, indústria oberta, tecnologies IoT transversals, blockchain i intel·ligència artificial.

 

No et perdis l’esdeveniment més tecnològic de la tardor! Compra les entrades clicant aquí

Participa al Programa Innovadors 2019

Ets un jove amb esperit emprenedor? L’IRTA t’està buscant!

Busquem joves emprenedors disposats a portar alguna de les tecnologies més madures desenvolupades a l’IRTA al mercat.

Durant 18 mesos tindràs l’oportunitat de fer una immersió en les tecnologies més innovadores del sector agroalimentari i desenvolupar les teves habilitats com a emprenedor amb el Programa Innovadors 2019

 

Tecnologies desenvolupades a IRTA per portar al mercat: 
  • Biorreactor pel cultiu de brots vegetals (d’ús industrial o domèstic).

  • Pèptids antimicrobiants, per us tòpic en hospitals i granges (patent sol·licitada).

  • Probiòtic nasal per evitar malalties respiratòries dels garrins (provat a nivell experimental).

  • Recuit gourmet de llarga durada: producte alimentari novedós, que recomposa un recuit d’alta gamma a partir dels seus components prèviament separats i congelats.

  • Assecador dinàmic de productes carnis 4.0: Vendre una tecnologia pròpia per a que altres centres de recerca i/o empreses del sector dels productes carnis curats gaudeixin dels avantatges de fer servir un “digital twin” del que seria un assecador industrial i optimitzar els seus processos amb un cost molt més reduït.

  • Detector de marees rojes: IRTA ha desenvolupat un algoritme que prediu amb un 85% d’exactitud la probabilitat de que en una zona costanera es produeixi una marea roja (algues tòxiques i/o productores de gran biomassa) que interessa tant a les administracions públiques com a les empreses de depuració/dessalació d’aigua marina, per evitar que aquestes algues obturin els seus filtres i hagin d’aturar les seves instal·lacions.

Requisits del candidat:
  • Coneixement d’economia i finances, en l’ús d’eines de gestió empresarial i en el marc legal i normatiu.

  • Experiència en la gestió de la innovació i en la transferència de tecnologia i/o coneixement al sector privat.

  • Haver participat en programes d’incubació o d’acceleració d’empreses startup, i l’experiència prèvia en la gestió d’empreses o d’unitats de negoci.

  • Habilitats creatives, d’innovació i de lideratge d’equips, així com que sigui una persona motivada, entusiasta, compromesa i amb dots de comunicació.

Si creus que aquesta persona ets tu i tens ganes d’endinsar-te en una aventura empresarial, no esperis més!

 

Envia’ns el teu CV i una carta de motivació on hi figuri la tecnologia que t’agradaria portar al mercat a agustí.fonts@irta.cat. 

 

Per més informació clica aquí o omple el formulari! 

 

Perquè és important que parlem de startups quan parlem de innovació en el sector vitivinícola?

Els passats 6 i 7 de juny va tenir lloc a Vilafranca del Penedès el IV Programa d’Immersió Estratègica del Vi, organitzat per “INNOVI“, el Clúster Vitivinícola Català, en el qual es van presentar les innovacions en el sector, així com les estratègies per  l’emprenedoria i la creació de startups. IRTA i en concret, la comunitat InnoÀpat, van ser-hi presents amb la presentació “innovació en el sector vitivinícola” per Agustí Fonts, director de “Valorització i Projectes Estratègics” de la institució.

 

Posa’t al dia sobre innovación vitivinícola i startups del sector.

Pocs fruits són tan agraïts com el raïm, així com tan associats a la cultura mediterrània. Els orígens del vi daten del Neolític, i és que “La història de la civilització, de moltes maneres, és la història del vi” (traducció literal de l’anglès: The history of civilization, in many ways, is the history of wine. McGovern, et al,.).

Així, doncs, et preguntaràs… 

Com es pot innovar en un producte mil·lenari sense alterar la seva essència?

De moltes maneres. Deixa que ens expliquem millor… la innovació pot donar-se en diferents àrees, des de la producció fins a la traçabilitat i la detecció de fraus (Figura 1).

 

Figura 1: Àrees d’Innovació en la cadena del vi i exemples d’innovacions (elaboració per Agustí Fonts).

Des de drones fins a l’enginyeria genètica passant pel blockchain, les startups i la tecnologia han canviant les regles del joc. Gràcies a això ja no es produeix amb inèrcia, sinó per buscar l’eficiència en tots els processos de producció o la disrupció. Aquest és el cas de innovació en un sector tan tradicional com ho és el sector vitivinícola.

Per exemple, a l’àrea productiva, trobem drons que són capaços d’augmentar la productivitat de la vinya un 12% (Hemav), tecnologia francesa que et permet determinar el grau de maduració del raïm (Multiplex® Research), infrarojos per a viticultura de precisió amb el programa de Geointeligencia d’Airbus Defense and Space, entre d’altres.

 

Vermell passió o la calma del blau de la mar?

 

Depèn del dia.

 

Es presenta com “el vi que els puristes no volen comprar”, però GIK, el vi blau, és un exemple més de innovació en l’àrea de nova generació de productes, i per un mòdic preu de 12 € l’ampolla!

 

Tornant a les jornades de INNOVI, es van destacar casos pràctics de innovació vitivinícola a través de startups del sector i projectes d’innovació transversals.

Pel que fa al packaging, Alex Brossa, Clúster Manager del Packaging Clúster de Catalunya, va presentar les innovacions en el packaging, per després donar pas a Deborah Alasaraki, cofundadora i CEO de 3D CLICK, una startup internacional amb seu a Barcelona, ​​Porto i Lituània que té com a missió aportar una eina fàcil i col·laborativa perquè els actors de la indústria puguin treballar junts en tecnologia 3D, i així reduir el temps d’arribada dels productes al mercat. 

 

 

Si ets del sector i innovador, ets comunitat INNOÀPAT

La comunitat INNOÀPAT està formada per una cinquantena d’entitats en l’àmbit agroalimentari que estan duent a terme projectes de recerca i innovació en el sector agroalimentari i d’un ecosistema d’entitats col·laboradores.

Aquest projecte liderat per l’IRTA està format per 40 startups i 6 projectes de recerca amb empreses líder, mentorizamos, accelerem i explorem innovacions i noves tecnologies per aconseguir, tal com està fent el sector vitivinícola, portar la innovació a totes les àrees del procés productiu.

Figura 2: Funcions de la comunidad InnoÀpat. 

Tens una startup vitivinícola o una empresa consolidada que vol innovar però no saps per on començar? Contacta amb nosaltres: